Изискват се големи умения и години обучение, за да извършваш оценка на диаманти. Само лицензиран експерт оценител на диаманти има право да определя цена на диамант.

Има милиони диамантени пръстени. Украшенията могат да започнат от 600 лева и да стигнат до хиляди. Ето защо е важно да намерите този, чиято цена да отговаря на това, което получавате, а не, когато се приберете с него, да се окажете излъгани.
Понякога може камъкът да ви се струва много голям, но качеството отвътре да е ужасно и да се окаже, че сте платили прекалено висока цена. И обратното – диамантът може да е доста по-малък, но да има много висока стойност.

Изключително важно е да се знае от всеки, който е решил да зарадва някого с подобно украшение, че
когато камъкът вече е
вграден в бижу,
цената му пада
Така е, защото при поставянето може да се нарани. Вграден в пръстен или каквото и да е друго украшение, той вече може да се оцени по не повече от 3 качества, а именно тегло, цвят и дефект. Общо качествата са 10. Повечето скъпоценни камъни, които са вградени, не са с много високи характеристики. “Много е важно, ако купувате гривна или колие с диаманти, да обърнете внимание как са поставени камъните. Площадките им (това е повърхността на камъка) трябва да са равни и да гледат в една посока”, съветва Нури Димитрова, която е експерт оценител на “брилянти – диаманти суровина” (така се нарича експертизата по сертификат).

“Важно е също да знаете, че каратите на диаманта никога не се закръглят. Ако е 0,999 карата, това не прави един. Тежи точно толкова, колкото показва везната, защото дори и в най-малките десетички играят големи суми. Един карат е равен на 0,2 грама”, допълва тя.

Само експерти с нужната квалификация имат право да определят цената на крайния продукт, който купувате. Тази цена се сверява по таблица, наречена рапопорт. Всеки четвъртък тя се обновява по курса на световната диамантена борса в Ню Йорк. Така всеки професионалист точно в този ден получава нова таблица със суми според критериите на камъка. За да имаш правото да я получаваш, всяка година трябва да се абонираш за нея със сертификат, че си оценител. Не са много хората, които имат тази таблица, защото получаването се заплаща. Така е, защото мерките за навлизане в този бизнес, са изключително стриктни. Хора с криминални прояви например нямат това право.

рапорт лист оценител на диаманти
Преди да получиш
минимална
квалификация дори,
подлежиш на много
строги проверки за
миналото си,
които в повечето случаи продължават с месеци. Когато достигнеш най-високото ниво и се абонираш, от световната борса ти изпращат уникален код, чрез който можеш да имаш актуалните цени по параметри всяка седмица. Това е нужно, за да може при клиент да си достатъчно компетентен предвид най-новите изисквания.

За най-прост пример в рапопорта към 14 ноември тази година камък с най-чист цвят D – това е най-кристалният диамант, и най-високо качество IF, с големина от 1 до 1,49 карата се оценява на сумата от 25 700 долара. Цената се формира, когато по таблицата се умножат цветът и качеството по теглото. Сумата на пръв поглед е стряскаща, но трябва да се има предвид, че камъни с такива параметри са изключително редки и най-често изобщо не се предлагат по магазините, нито пък се използват за вграждане. Това трябва да ви прави мнителни, ако видите например годежен пръстен с един камък на цена от 25 000 лева. И ако смятате, че е невъзможно и сумата е космическа, грешите. В български вериги за бижута такива пръстени има много.

Какво може да сторите, за да не ви измамят? На първо място е добре да се обърнете към експерт-оценител на скъпоценни камъни, който може да ви придружи и да даде мнението си. Тъй като вече поставен в бижу, диамантът не може да се оцени цялостно, в такива моменти най-често се разчита на опита на професионалиста, който е с вас. Той ще го огледа дотолкова, колкото да каже дали бижуто си заслужава. Опитните експерти умеят да разпознават добрите находки сравнително бързо.
Друго абсолютно задължително правило е да поискате
сертификат за
качество, в който да
пише и цвета
Внимавайте пръстенът да не е с цвят по-малък от М – той е най-ниският в рапопорта. Попринцип украските са общо 23 и официално най-некачественият цвят е Z. След М нагоре се нареждат L, K, J, I, H, G, F, E и D. Най-ниското качество пък е SI 3. Всички тези неща трябва да са описани на сертификата ви.

Добре е да попитате откъде е камъкът, по коя скла е оценен както за качество, така и за цвят. Много е важно да покажете, че сте информирани, защото така продавачът ще има различно отношение към вас. На този принцип работят дори и на
борсите за диаманти,
където пропускът е
секретен и труден
Когато експертът отиде, за да купи суровина, пред него поставят различни видове. Той започва да ги оглежда с лупа пред търговеца и да определя параметрите.
Процесът обикновено е много дълъг и се работи с доста цифри. Когато продавачът види, че човекът срещу него е познавач, му изкарва по-качествени камъни и вече знае, че не може да го измами. Ето защо е толкова важно да имате минимална подготовка, която да покаже, че сте запознат.

image_5588399_128

Не са малко дори и експертите, подмамени с некачествена суровина от борса. Какво остава за обикновения купувач в магазина?
Най-честият въпрос, който се задава на един мъж, когато избира пръстен, е на каква стойност да бъде той. След което му се изкарват няколко табли, от които да си избере.
Кажете една крайна
сума, но не
конкретизирайте
съвсем,
защото понякога по-големият камък е по-евтин от малкия.

“Най-често мъжете търсят пръстени с диамант в брилянтна форма. Тя е стандартната, която всеки си представя, когато се сети за скъпоценен камък. Предимно при мен идват хора със сертификати, в които са включни само 3 показателя, защото много малко експерти по света могат да ги определят по 10 качества. Голямата част вписват само тегло, качество и цвят.
Рядкост е да намериш човек, който да ти каже всичките 10 показателя, а именно форма, вид на шлифовката, тегло, цвят, качество и дефект, пропорция, симетрия, полировка, флоуресценция и впечатления”, обяснява Нури Димитрова.

Шлифовката на камъка също е от изключително значение. Ако тя е с рондист – острата част в долната страна на диаманта, тогава е най-ценна.
В момента изключително модни са капковидните форми, аранжирани с бяло злато. На по-заден план отиват стандартните като кръгла, овална, триъгълна, четириъгълна и петогълна. Каквото и да изберете, е хубаво да носи индивидуалността на притежателя си.

Якутският диамант е толкова бял, че дори синее

В Якутия се изкарват едни от най-чистите диаманти. Там е мястото, на което е най-вероятно да се открие камък с максимална чистота. Легендата разказва, че той е толкова бял и прозрачен, че поставен под слънцето, дори синее.
Розови диаманти се намират в Австралия. Те са много редки и изключително скъпи. Преди една година пръстен с такъв брилянт стана най-скъпият в света. Диамантът “Пинк стар” (розова звезда) бе продаден за рекордните 83 милиона долара, като по този начин бижуто, оформено като пръстен, се превърна в най-скъпото, купувано някога на търг. Продажбата се осъществи в Женева, като украшението бе определено за едно от най-големите природни богатства в света. Диамантът е 59,60 карата. Шлифован е лично от един от най-богатите бижутери в Израел, където е меката на диамантения добив. Той е в яркорозов цвят, а по чистота се нарежда сред най-добрите 2% в света.
Колкото и невероятно творение на природата да е той обаче, не може да се сравни с предизвикателството за намиране на черен диамант. Няма друга по-голяма рядкост в света на бижутата. Важно е да се знае, че цветните камъни не попадат в същия рапопорт, в който и белите. Те имат друга стойност, много по-голяма, и затова се търсят главно от колекционери.

Източник интервю на Нури Димитрова за © www.24chasa.bg

Call Now Button