Вносът на шлифовани диаманти в Китай се е увеличил почти пет пъти през първото тримесечие, тъй като пазарът на дребно в Азия разширява възстановяването си, сочат данните от основната борса на страната.

Нетните пратки в Китай чрез Шанхайската диамантена борса са нараснали с 393% на годишна база до 722 милиона долара през трите месеца, приключващи на 31 март, съобщава институцията във вторник. Обемът на вноса е скочил с 394% до 699 500 карата.

Цифрите са "добър показател за [непрекъснатото] подобряване на пазара на диаманти в континентален Китай", каза индустриалният анализатор Юлиус Женг.

Китайският пазар на диаманти и търговия на дребно спира в началото на 2020 г., когато Covid-19 дойде. Той се възстанови силно на фона на по-положителните настроения на потребителите от средата на годината нататък, като ограниченията за пътувания в чужбина допълнително засилиха вътрешното търсене, обясни Дженг.

Благоприятното сравнение с началото на пандемията през февруари 2020 г. е основен фактор, влияещ върху цифрите за 2021 г., посочи Дженг. Вносът през първото тримесечие обаче също е бил с 25% по-висок в сравнение със същия период на 2019 г., което показва значително възстановяване.

Всички полирани диаманти, влизащи в Китай за потребителска употреба, трябва да преминат през една от двете континентални борси за диаманти с акредитация от Световната федерация на диамантените борси. Страната, която по същество няма действащи мини за диаманти, доставя всички свои стоки от чужбина, като голям дял идва от производители в Индия.
Call Now Button