Диамантената индустрия има основание да бъде оптимистична за 2022 г. след отличните продажби, на които станахме свидетел през изминалата година. Това се дължи на положителните търговски доклади в световен мащаб за периода ноември и декември 2021 г.

Разбира се, пандемията работи в полза на индустрията. Потребителите не можеха да харчат за пътуване и други преживявания поради блокирането. Някои получиха пари от държавни стимули и пожелаха да изразят емоциите си пред най-близките. Бижутата бяха идеалният подарък за целта.

Ускориха се печалбите от полирани диаманти за годината. Предлагането също изигра значителна роля в динамиката на цените, тъй като индустрията се опитваше да поддържа баланс в рамките на пазара. Цените на полирани диаманти продължават да растат. Това предполага, че търсенето изпреварва предлагането, което би било добра динамика за пазара. Има обаче и други фактори. Най-важните от тях са свързани с очакванията — за обема и стойността на суровото предлагане, което навлиза на пазара, и с колко още доставчиците могат да повишат своите цени за полирани диаманти.

Индустрията трябва да прецени дали има достатъчно търсене, за да поеме големия обем на нови полирани скъпоценни камъни, които скоро ще станат достъпни. Въпреки положителните прогнози за новата година, индустрията трябва да управлява очакванията си, ако иска да избегне спукването на оптимистичния си балон.

Call Now Button