Доставките на диаманти в Израел намаляха през март на фона на забавяне на световния пазар, съобщи Министерството на икономиката и промишлеността на страната тази седмица.

Полираният износ отбелязва дефицит от 123,7 милиона долара на нетна база за месеца, тъй като върнатите диаманти надвишават изходящите доставки. Това вероятно отразява реимпорта на стоки след изложенията в Хонконг, които се състояха в началото на март, обясниха от правителството.

Година по-рано полираният износ беше 498,6 милиона долара излишък на същата нетна база, която се изчислява чрез приспадане на артикули, върнати в Израел. По обем износът се сви със 76% на годишна база до 41 958 карата.

Полираният внос спадна с 4% до 297,3 милиона долара. Износът на суровини е спаднал с 60% до 71,1 милиона долара, а вносът намалял с 68% до 69,3 милиона долара. Износът на полирани изделия за първото тримесечие спадна с 36% на годишна база до 838 милиона долара.

„Глобалната низходяща тенденция в търговията с диаманти може да се види в данните за първото тримесечие на тази година и не е изненада“, казаха от министерството. „Все пак смятаме, че към средата на годината ще видим изместване на негативната тенденция в положителна посока поради повторното отваряне на китайския пазар и желанието да се компенсира пандемичният период.“

Call Now Button