Инфлацията не попречи на купувачите в САЩ на Черния петък, тъй като общите продажби на дребно надминаха очакванията, а онлайн разходите достигнаха исторически връх.

Общите продажби са нараснали с 12% на годишна база, съобщиха от Мастъркард в събота. Разходите в магазините са нараснали с 12% спрямо същия ден преди година, докато търговските продажби са се увеличили с 14%.

С празничните промоции, които започват много преди уикенда на Деня на благодарността, потребителите пазаруват стратегически за най-добрите оферти за сезона, каза Мишел Майер, главен икономист в Северна Америка за Мастъркард.

От деветте категории мониторинг на Мастъркард трите най-силно представящи се сектери са облеклото – което включва бижута – с ръст от 19% на годишна база; електроника, която се покачи с 4%; и ресторанти с ръст от 21%.

Разходите за електронна търговия на празника за пазаруване на 25 ноември са нараснали с 2,3% на годишна база до рекордните 9,12 милиарда долара. Този резултат беше по-добър от увеличението с 1% до 9 милиарда долара, което компанията прогнозира по-рано този месец.

Цифрата за Деня на благодарността се повиши с 2,9% на годишна база до рекордните 5,29 милиарда долара, надхвърляйки първоначалната прогноза за спад от 1% до 5,1 милиарда долара. Кибер понеделник се очаква да бъде най-големият ден за пазаруване за сезона, както и за цялата година. Продажбите се очаква да скочат с 5% на годишна база до 11,2 милиарда долара.

Call Now Button