Търсенето на златни бижута спадна през 2020 г. поради пандемията и високите цени, според Световния съвет по златото (WGC). Общият брой в световен мащаб е спаднал с 34% до 1412 тона за годината, най-ниският от началото на събирането на годишните данни на организацията през 1995 г.

Търсенето спадна през първото полугодие и падна по-малко през третото тримесечие, като икономическото възстановяване на ключови пазари доведе до подобрение през четвъртото тримесечие.

Средните цени на златото за годината скочиха с 27%, което допълнително възпира потребителите. Въздействието на пандемията Covid-19 се усеща на пазара на злато през 2020 г. Потребителите по целия свят остават в ръцете на блокирane, икономическа слабост и високи цени на златото, което води до ново годишно ниско търсене на бижута.

В Китай, най-големият пазар на златни бижута, целогодишното търсене е намаляло с 35% до 416 тона, което отразява трайното икономическо въздействие на Covid-19 върху разходите. Спадът произтича и от структурни промени, като например намаляване на запасите и местата за продажба на търговците на дребно, както и промяна в предпочитанията на младите потребители към по-леки продукти.

Търсенето в Индия спадна с 42% до 316 тона, тъй като затварянето на магазини през второто тримесечие затрудни продажбите по време на важен период за празнични разходи. Това надвиши възстановяването за четвъртото тримесечие. Турция и Близкият изток отбелязаха спад от 30%, докато търсенето в САЩ спадна с 10%.

Call Now Button