Очаква се електронната търговия в САЩ да расте с по-бавни темпове през този празничен сезон поради инфлацията и предизвикателната икономическа среда.

Продажбите ще нараснат с 2,5% на годишна база до 209,7 милиарда долара за периода от ноември до декември. Тази печалба е по-ниска от увеличението от 9% на годишна база през 2021 г., когато потребителите са похарчили 204,5 милиарда долара онлайн.

Икономиката на САЩ отбеляза спад за второ поредно тримесечие в периода от април до юни, като брутният вътрешен продукт (БВП) се понижи с 0,6%. Данните засилиха опасенията от рецесия на фона на високата инфлация над 8% през септември и последните повишения на лихвените проценти.

Следователно потребителите търсят ранни отстъпки през този празничен сезон. Онлайн пазаруването ще започне по-рано тази година. Първото събитие, което се проведе през юли, доведе до рекордни онлайн продажби от $73,7 милиарда, което е с 21% повече от предходната година.

Ваканционният сезон също ще бъде повлиян от несигурна икономическа среда, тъй като купувачите се борят с високите цени офлайн и растящите разходи за заеми.

Големите дни за пазаруване няма да бъдат толкова важни за харчене, колкото предишни години, тъй като електронната търговия става все по-често срещана и отстъпките продължават през целия сезон. Дигиталните продажби по време на Деня на благодарността ще нараснат само с 2,8% на годишна база до $34,8 милиарда – 17% от разходите за целия празничен сезон.

За сравнение, разходите за Черен петък се очаква да се покачат с 1% до 9 милиарда долара, докато продажбите за Деня на благодарността ще паднат с 1% до 5,1 милиарда долара.

Междувременно отстъпките ще достигнат рекордно високи стойности тази година, тъй като търговците на дребно се борят със свръхпредлагането и смекчаването на потребителските разходи.

Call Now Button