Диамантите, известни със своя блясък и красота, са най-ценните скъпоценни камъни. Когато става въпрос за тяхната стойност и качество, професионалната оценка играе решаваща роля. Тази статия ще ви представи колко стъпки включва процесът на лицензирана оценка и защо тя е толкова важна.

Оценка на карата

Каратът на диаманта се отнася до неговото тегло. Един карат е приблизително 0.2 грама. Оценителят използва прецизни инструменти, за да измери точното тегло. Този е един от най-важните фактори, които определят цената на диаманта.

Проучване

Важна стъпка в процеса на оценка на диамант е щателно проучване на камъка. Оценителят ще обърне внимание на аспекти като формата, цвета, чистотата и карата (теглото). Този процес дава първична представа за основните характеристики на диаманта.

Оценка на цвета

Цветът на диаманта играе ключова роля за неговата стойност. Оценителят използва международно признатата скала, за да го определи. Оценката се извършва под контролирани светлинни условия, с които разполагат само професионалните и лицензирани лаборатории.

Оценка на чистотата

Следващата стъпка е оценка на чистотата на диаманта. Това включва проверка за включения и дефекти. Диамантите могат да имат малки природни несъвършенства, наречени включения. Оценяването на чистотата въздейства върху качеството и стойността на скъпоценния камък.

Оценка на светлината и скулптурата

Приключвайки с анализа на основните характеристики, експертът ще оцени светлината и блясъка на диаманта.

Оценка на размера и симетрията

Последните стъпки включват оценка на размера и симетрията на диаманта. Те също са важни, тъй като влияят върху външния му вид и атрактивност.

Професионалната оценка e сложен процес, който изисква специализирани знания и опит в областта на гемологията. Включва редица стъпки, които целят определяне на характеристиките на диаманта и неговата стойност.

Ние от от DiamondQualityPro държим на непрестанното усъвършенстване и надграждане на квалификацията на нашите специалисти. Доверявайте се винаги на квалифициран експерт-оценител на диаманти и скъпоценни камъни, когато имате нужда от консултация. Това не само ще ви направи по-спокойни и уверени, а също така ще бъдете наясно с какво точно разполагате или в какво точно инвестирате своите средства.

Call Now Button