Няколко дребномащабни добивачи на диаманти са възобновили дейността си след рестрикциите по време на пандемията. Това е още един сигнал, че суровият пазар се възстановява постепенно от минимумите на добив от миналата година.

Мината „Diamcor“ възобнови дейностите по свой проект в Южна Африка, след като програмата беше подложена под риск през март, когато Covid-19 се разпространи. Компанията продаде 667 карата груби материали от завода за 79 000 долара малко след възобновяването на добива. Средната цена е малко над 112 долара за карат в сравнение с обичайните 118. Мината също така планира да увеличи производството в началото на следващия месец.

„BlueRock Diamonds“ също отбелязаха солидни цени за своите висококачествени суровини при първата си продажба от началото на пандемията. Компанията е продала 14,8-каратов диамант от своя рудник „Каревлей“ в Южна Африка за 167 000 долара, или 11 300 долара за карат, докато 8,7-каратов камък е струвал 37 000 долара, или 4300 долара за карат.

Междувременно „Dominion Diamond Mines“, която притежава по-големи операции, е близо до възобновяване на дейността си в своя рудник „Екати“ след 10-месечна пауза, съобщиха местните медии в Канада. Наскоро компанията сключи сделка за притежателите на облигации, които да поемат контрола върху нейните операции.

Call Now Button