Богато оцветен диамант, за който първоначално се предполагаше, че е изкуствено оцветен, надмина очакванията на „Heritage Auctions“ миналата седмица, донасяйки 1,8 милиона долара и поставяйки рекорд за базираната в Тексас компания.

Кръглият брилянтен, 1,21-каратов, фантастично оранжево-червен камък с чистота I2 бе с 12 пъти по-висока цена от предварителната си оценка от 150 000 долара.

Преди продажбата червеният диамант е бил поставен в гривна, която изпращачът е наследил от майка си. Много от цветните диаманти в произведението са били оцветени, така че експертите от аукционната къща смятат, че червеният диамант вероятно също е претърпял подобрения. Въпреки това, когато са изпратили диаманта за тестване, резултатите показват, че е с естествен цвят.

Рядката наситеност и интензивност на камъка са зад силното му представяне, обясниха от аукционната къща.

„Диамантите, описани като преобладаващо червени, са изключително необичайни и намирането на такива с над 1 карат е особено рядко“, каза Джил Бъргум, изпълнителен директор на Heritage за изящни бижута. „Така че не бяхме изненадани, че този великолепен екземпляр привлече окото на нашите взискателни оференти.“

Есенният аукцион за изящни бижута включваше и пръстен с изумрудено шлифован диамант от 17,63 карата в насително жълто, с чистота VVS2, ограден от диаманти. Той бе продаден за 591 000 долара, надминавайки оценката си от 300 000 до 400 000 долара. Бижуто беше едно от 125-те от имението на филантропа от Далас Мери Ан Самънс Кри, налични на търга.

Call Now Button