Hавярно не един и двама души притежават наследствено бижу от майка или баба. Повечето не знаят какво да правят с него. Намират се в непрестанна дилема дали да го продадат и да вложат парите в нещо друго, или пък да го запазят и предадат на своите деца и внуци. В повечето случаи този избор става още по-труден, защото ювелирното им украшение няма сертификат. Той е или изгубен, или изобщо не е издаван такъв. Причината е проста. Някои от тях са на повече от 100 години. По онова време все още не са били измислени идеалните параметри на диаманта. Прави го белгийският учен Марсел Толковски едва през 1919 г. Липсата на документ съвсем ви обърква и не знаете на кого да се доверите и дали изобщо някой ще прояви интерес да купи бижуто.

“Преди да пристъпим към продажба на наследствени диаманти и бижута, трябва да им изкараме сертификат, който да доказва, че наистина са скъпоценни. По този начин ще имаме документ за каратите, цвета, качеството и вида на шлифовката.

Това е задължително правило, ако не ви се рискува да бъдете подведени от някой съмнителен търговец”, разказва Нури Димитрова, която е лицензиран експерт-оценител на диаманти и цветни минерали.

В никакъв случай не бива да се доверявате за продажба на бижуто си на антикварни магазини например. Експертна оценка е невъзможно да се направи без микроскоп и наличие на специализирана лаборатория.

Не са никак редки случаите, в които собственик на наследствени бижута си мисли, че притежава истинско съкровище, със стойността на което може да си купи къща и спортна кола.

В продължение на години ги къта, крие и пази като очите си. В един момент решава да отиде при експерт и научава неприятната новина, че това са синтетични камъни и цената им е в пъти по-ниска от тази на истинските. Този вид камъни също имат своята стойност, защото и те са диаманти, но се различават от истинските по природните си включения, както и по ниската цена.

image_5588396_128

“При старинните бижута обикновено камъните са вградени. Било то в пръстен, гривна, обеци, брошка или друго. В някои от случаите можем да изчислим стойността на камъка чрез формула, за която са ни нужни височината и диаметърът на камъка. Има обаче ситуации, в които е невъзможно. Това се получава, когато самото вграждане на камъка не позволява той да се измери цялостно”, казва Димитрова. При подобен тип бижута той се вади, за да се определи с точност теглото му. Това, разбира се, е работа, която не можете да възложите на всеки. В повечето случаи с тази задача може да се справи самият оценител. Възможно е обаче той да прецени, че това не е в неговата компетентност и тогава да ви пренасочи към друг специалист ювелир. Препоръчително е клиентът да пожелае да присъства на всички тези процеси,

за да е убеден,

че няма да бъде

излъган или

камъните му

да бъдат

подменени

с такива с

по-ниска стойност

Това е негово право.

“Интересна подробност е, че оценката на старинни бижута може да ни излезе двойно по-скъпо от тази на съвременни. За неантикварните цената на карат варира около 150 долара. Това е сума за пълна диагностика, при която камъкът се изследва по абсолютно всички параметри под микроскоп, полероскоп и т.н.”, обяснява Нури Димитрова. В лицензираната лаборатория се изследва камъкът по всичките му оптични свойства, както и по линейните му параметри. Оптичните свойства са показателят на пречупване на светлината, дисперсията, прозрачността, блясъкът, цветът и флуоресценцията. Към линейните параметри спадат елементи на диаманта, корона, площадка, площадъчни клинове, страни на короната, двойни клинове на короната, павилион, рондист. Важен за линейните параметри на диаманта е ъгълът на павилиона. Втори по значение пък е диаметърът на диаманта.

“Някои бижута идват с комбинация от няколко скъпоценни камъка – сапфир с диаманти, рубин с диаманти и други. В това число влизат и перлите. При притежание на такова украшение трябва да следите лабораторията, на която се доверявате, да предлага услуга за оценка и на цветни минерали. А не само на диаманти. За това се изисква отделен сертификат. При такива случаи

всеки вид

камък се описва

поотделно

При много еднакви, разположени един до друг, няма нужда да се вадят един по един. Оценката се прави на базата само на един от камъните. Старинните почти никога нямат правилни форми, защото не са шлифовани по задължителните критерии. Освен това обикновено са замърсени доста. Трябва да са почистени идеално, преди да започне да се извършва оценката.

Представете си, че сте мъж и имате наследствено колие с диаманти от баба си. Искате да вземете камъните от него и да ги вградите в пръстен, с който да предложите брак на своята любима. Обикновено тази стъпка се предприема не от хора, които искат да спестят пари, а по-скоро от такива, които държат да предадат сантимента от бижуто на своята избраница. Наистина от такова нещо няма как да си намалите разходите, защото

самата изработка

излиза много

по-скъпо, отколкото

закупуването на

готово бижу

Ако сте решили окончателно, че искате да изработите нов пръстен със старинните си камъни, има два варианта. Първият е да отидете директно при ювелир, с когото заедно да направите проект и според камъка да изберете модел. Вторият е преди всичко да се консултирате с експерт-оценител, който да ви запознае с истинската стойност на това, с което разполагате.

Много определящо значение за стойността на вашето наследствено бижу ще има и това кой е бил собственикът му назад във времето. Ако е било носено от обществено значими личности през годините, трябва да кажете това на своя оценител, за да е наясно той, че има историческа стойност. Предисторията може да вдигне многократно цената”, разказва експертът. “Имала съм случаи, в които са ми носили полушлифовани диаманти от 1850 г. Те са много интересни и красиви, но разбираемо се срещат рядко. Най-често са в брилянтна форма. Бяха вградени в брошка и наистина стойността им бе доста висока, защото са принадлежали на исторически български род. Клиентите ми се посъветваха с мен, защото бяха получили предложение за закупуването им от чужденец колекционер. В случаи, когато някой иска да купи бижуто ви, обикновено се извършва двойна оценка. Веднъж при оценител на продавача. И още един път при експерт на купувача. Целта е цената да съвпадне и чак тогава да се премине към сделка”, разказва Димитрова. Тук е и моментът, в който да се спомене, че

начинът на

съхранение и

пренасяне е нещото,

на което трябва

да обърнете

най-сериозно

внимание,

ако сте собственик на антикварно бижу. “Повечето ми клиенти избират метод за съхранение в сейф на банка. Когато идват да направим оценката, ги вземат и после ги връщат обратно. Разглеждането на по-обемните бижута с повече елементи отнема повече време и докато тече процесът, това действие се повтаря всеки ден”, допълва тя.

“Първият въпрос на повечето хора, които се доверяват на експерт-оценител, е каква е цената на бижуто им към днешна дата. Легитимните оценители са регистрирани да получават от световната борса актуалните цени по параметри всяка седмица. Това е нужно, за да може експертът да е достатъчно компетентен предвид най-новите изисквания в световен мащаб”, казва Нури Димитрова.

Call Now Button