Инвазията в Украйна доведе до значителни санкции срещу Русия от страна на САЩ, Европейския съюз и други правителства. На 24 февруари 2022 г. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ добави „Алроса“ към списък със санкции и добави главния изпълнителен директор Сергей С. Иванов към своя списък със специално определени граждани с по-високи нива на ограничения.

Първоначалният фокус на санкциите е върху капиталовите пазари, което прави много трудно преместването на пари в или извън Русия. Комитетът за бдителност на бижутерите на САЩ съобщава, че „действието забранява на американски фирми и лица да сключват дългови транзакции с „Алроса“ за повече от 14 дни, но не налага по-строги санкции за замразяване на активи и категорична забрана на всякакъв бизнес“.

Очаква се търговията с Русия да бъде сериозно нарушена. Инвазията и санкциите ще имат политически и икономически последици, засягащи пазарите на диаманти. Предлагането на необработени диаманти ще бъде нарушено, както и глобалните финансови пазари. На този ранен етап влиянието върху търсенето на диаманти е неясно.

Call Now Button