10,57-каратов диамант ще бъде звездата на търга за Великолепни бижута на “Sotheby’s”, който ще се проведе на 8 юни в Ню Йорк. Очаква се той да донесе повече от 35 милиона долара.

Вечният розов диамант тип IIa, шлифован като възглавничка, фантастично ярко лилаво-розов, безупречен отвътре, е най-ценният камък с този цвят, който някога е излизал на търг, казаха от “Sotheby’s” в сряда. Той също така носи най-високата оценка за цена на карат, дадена за всеки диамант или скъпоценен камък – 3,3 милиона долара.

От “Sotheby’s” вярват, че камъкът ще подобри рекорда за цена на карат за всеки диамант или скъпоценен камък, продаван някога на търг.

“Този цвят е най-красивият и концентриран нюанс на розово в диамантите, който някога съм виждал или е излизал на пазара”, каза Куиг Брунинг, ръководител на бижутерията на “Sotheby’s” за Америка. „Огромното присъствие и голямата рядкост на цвета “Eternal Pink” го правят сравним с върховни шедьоври на изкуството. В съчетание с неговата изключителна чистота, не е изненадващо, че той би получил най-високата предварителна оценка на карат за всеки диамант до момента.

Sotheby’s ще представи диаманта в Хонконг между 1 и 7 април, за да отбележи честването на 50-годишнината на аукционната къща. След това ще пътува на световно турне с изложби в Дубай, Сингапур, Шанхай, Тайван, Женева и Ню Йорк.

Call Now Button