Базираните в Хонг Конг търговци продажби на дребно на бижута и други изделия нараснаха през март, тъй като ограниченията на Covid-19 намаляха и настроенията на потребителите се подобриха.

Приходите от бижута, часовници и други ценни подаръци са се увеличили с 81% на годишна база до 2,98 милиарда HKD (384 милиона щатски долара) през месеца, съобщиха от отдела за преброяване и статистика на административния район. Продажбите във всички категории на дребно са нараснали с 20% до 27,6 милиарда HKD (3,55 милиарда долара).

Благоприятното сравнение със същия период през 2020 г., когато бизнесът се затвори и туризмът спря, също допринесе за рязкия скок на продажбите, заяви правителствен говорител.

Въпреки това, докато търсенето се подобрява, то все още е значително под същия период отпреди две години. Продажбите на бижута и други луксозни предмети са се понижили с 55% в сравнение с март 2019 г.

Въпреки премахването на някои ограничения, правителството остава загрижено за продажбите на дребно през следващите няколко месеца. „Докато настроенията на местното потребление забелязаха известно подобрение след постепенното облекчаване на мерките за социално отдалечаване от средата на февруари, краткосрочната перспектива за търговията на дребно все още е предизвикателна, тъй като входящият туризъм остава в застой“, добави говорителят.

Call Now Button