Правителствата на Русия и Беларус планират да стартират международен пазар за бижута в началото на следващата година в опит да рационализират износа, според медиен доклад.

Страните ще изпълнят проекта заедно с Евразийската банка за развитие със седалище в Казахстан, съобщи миналата седмица руският всекидневник „Известия“. Работата започна през януари, като стартирането е планирано за март 2024 г., се казва в съобщението.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), Виетнам, Тайланд и Китай са приоритетните страни, към които правителствата се надяват да се насочат, цитира „Известия“ Юлия Гончаренко, директор на руския отдел за държавно регулиране на индустрията за благородни метали и скъпоценни камъни.

В изявление от юни руското министерство на финансите заяви, че е разработило структура за такава платформа. Гончаренко разгледа въпроса на Евразийския конгрес, който Евразийската банка за развитие беше домакин в Сочи, Русия, през същия месец.

„В момента се разработват изменения, които трябва да бъдат направени в действащото законодателство“, каза Гончаренко на събитието, според изявлението. „Решаваме няколко проблема наведнъж: създаваме инструмент и опростяваме системата за износ на бижута.“

Евразийският икономически съюз – включващ Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения – има приблизително 6000 фабрики за бижута, каза Гончаренко. Тези звена са произвели бижута на стойност около 1,6 милиарда долара през 2022 г., добави тя.

Заводите обаче не са широко представени на световния пазар. Платформата е начин да се отговори на това, както и да се улесни доставката до чужди страни, отбеляза тя.

Този ход идва на фона на широкообхватни западни санкции срещу руски продукти, които се отразиха на износа на злато, диаманти и други ценни предмети от страната.

Call Now Button