Рядък 2-каратов диамант бе предложен от „Аргил“ и обявен за 2,2 милиона австралийски долара (1,6 милиона щатски долара) на първия публичен търг за скъпоценни камъни в розови цветове с произход от мината, поставяйки рекорд.

Изящният лилаво-розов камък, наречен „Fitzpatrick Pink“, се очакваше да събере между 1,5 и 2,5 милиона AUD (1,1 милиона и 1,9 милиона USD), съобщи организаторът на продажбата.

Продавач е известният австралийски колекционер Ди Фицпатрик, който първоначално се е сдобил с диаманта през 1988 г. Купувачът, който остава анонимен, е платил двойно предишния рекорд за всеки диамант, скъпоценен камък или бижу на австралийски или публичен търг.

„Никога досега не съм виждал диамант като този“, каза Тим Гудман, бивш изпълнителен председател на Sotheby’s Australia. „Имахме проблеми с поставянето на предварителна оферта на камъка, тъй като не успяхме да намерим прецедент. Тази рекордна цена е много вълнуваща за австралийската диамантена индустрия. „

„Fitzpatrick Pink“ беше един от 37-те розови диаманта, предложени на търга, повечето от които са придобити от „Аргил“ преди 20 или повече години.

Call Now Button