САЩ одобри план за нови тарифи за редица чуждестранни стоки, включително бижута, но отложи изпълнението, за да позволи преговорите да продължат, обяви правителството във вторник.

Новите мита до 25% са в отговор на данъците върху цифровите услуги в Австрия, Индия, Италия, Испания, Турция и Великобритания, които – според САЩ – дискриминират американските компании за електронна търговия. Наказателните тарифи са насочени към 17 категории бижута с произход от Индия.

Спирането до 29 ноември ще помогне на САЩ да постигне „многостранно“ решение на притесненията си относно цифровите данъци, каза Катрин Тай, търговски представител на САЩ (USTR). Решението следва разследване съгласно раздел 301, който упълномощава правителството да действа срещу политиките на чуждестранни субекти, които смята за вреди на американската търговия.

Индийският съвет за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута (GJEPC) подкрепи забавянето с аргумента, че допълнителната данъчна тежест ще измести бизнеса към конкурентни страни като Китай и Мексико.

Call Now Button