Във вълнуващия свят на скъпоценните камъни диамантите винаги са били символ на разкош и вечност. Блясъкът и красота им ги правят неподражаеми, а историите зад тях са завладяващи.

Вижте топ 10 на най-известните диаманти в света, които впечатляват със своята бляскава история и безценна стойност.

  1. Кулантон (Cullinan) – Този огромен диамант е най-големият, който е бил намерен в световен мащаб. Открит през 1905 година в южноафриканската мина „Претория“, Кулантон тежи невероятни 3,106 карата. Сега част от британските коронационни бижута, той е разсечен на няколко по-малки камъка и се възползва от ненадмината красота и величие.
  2. Султанахофур (Sultanahofur) – Предполага се, че това е най-големият черен диамант в света. Съдържанието на минерални включвания му придава уникален тъмен цвят. Историята на Султанахофур е обгърната в мистерия, което прави камъка още по-ценен.
  3. Султанът (The Sultan) – Този изключително рядък и невероятно голям диамант се намира в САЩ и тежи около 140 карата. Впечатляващата му красота и чистота го правят един от най-известните в света.
  4. Звездата на Африка (The Star of Africa) – Този диамант се намира в британската корона и е най-големият, излязъл от Кулантон. Има формата на сфера и е невероятните 530,20 карата.
  5. Регент (The Regent) – Открит през 1698 година в Индия, Регент е сред най-известните брилянти в света. Сега е изложен в Лувъра в Париж и впечатлява посетителите със своите 140,64 карата.
  6. Кохинор (Kohinoor) – Един от най-известните диаманти има дълга и завладяваща история, като принадлежи на различни монарси и императори. Сега е съставна част от британските коронационни бижута и е с големина 105,60 карата.
  7. Ернесто (The Orlov) – Още един известен диамант, който е част от руската императорска колекция. Той е 189,62 карата и е един от най-големите диаманти в света.
  8. Дързост и красота (The Darya-ye Noor) – С дълга история, този диамант е най-големият розов диамант в света и е с тегло около 186 карата. Съхранява се в Иран и е част от националното съкровище.
  9. Ейххорн (The Excelsior) – Открит през 1893 година, Ейххорн е 995,20 карата. Той е бил разделен на няколко по-малки камъка, но все още е един от най-ценните в света.
  10. Милениум Стар (Millennium Star) – Този безупречен диамант е най-големият безцветен брилянт с тегло около 777 карата. Открит е през 1990 година в Заир и е сред най-новите допълнения към списъка на най-известните диаманти.

Тези диаманти не само имат огромна стойност и красота, но също така носят със себе си невероятни истории и легенди, които ги правят още по-ценни за човечеството. Въпреки своята недостъпност за повечето хора, те продължават да вълнуват умовете и сърцата на хиляди почитатели по света.

Call Now Button