Преди да се започне обработката на суровината специалистът изследва камъка за външни и вътрешни дефекти с компютърна система и трябва да определи бъдещите параметри на брилянта, като се старае да намери баланс между максимално тегло и най-високо качество.
Следва рязане на диаманта, но преди това диамант с формата на октаедър се маркира с лазер преди да се разреже. Има и форми на диаманта, които не се разрязват. Други пък само се разцепват.

Диамантът получава бъдещата си форма след разцепване. Най-често тази форма е брилянтна като от октаедър можем да извадим два брилянта – по-голям и по-малък или два еднакви. Задачата е ефективно да използваме скъпоценната суровина с изчисления и изследвания преди разрязването.
След рязане на диаманта следва оформяне на площадка. Според тази площадка диамантът се окръгля. При окръглянето на кристала експертът трябва да запази максимален диаметър на диаманта.
Най-голямо предизвикателство обаче е полирането на кристала. Малцина са тези които притежават този тънък усет към полирането.Едно от водещите неща в полирането е да имаш творческо виждане, уникална сръчност и изтънченост. Шлифовката на диаманта е като едно пътуване-мечта . Това е може би една от най-тежките, но и в същото време одухотворяващи професии в света.

Да обработваш диаманти – това несъмнено е една от най-уникалните професии. Един занаят, разкриващ забулената тайна на природната суровина в изумителен брилянт.
Знаете ли, че преди векове диамантите са се вграждали като суровина в бижутата – необработени. Било е така, защото по онова време никой не умеел да ги обработва.
Това обаче се променя в първите години на 15-и век, когато е открит начин за рязане на диаманта с друг диамант. Прави го Людвик Ван Беркен. От този момент нататък диамантът губи от 50% до 70% при рязане и обработка. Работата на майстора, който обтаботва суровината, е да изкара най-уникалният брилянт -excellеnt.

Call Now Button