Инвестирането в диаманти не е спекулативна операция, а по-скоро начин да защитите активите си от амортизация. Eто защо това е дългосрочна инвестиция. Такива операции са защитени срещу спекулации, тъй като цената се определя от монопол, който веднъж месечно решава какво и колко трябва да бъде пуснато на пазара на много ограничен брой престижни международни купувачи, независимо от добитото количество.

– Диамантите са безопасна инвестиция с относително стабилна стойност, която постоянно се увеличава. Цената им се очаква да се увеличи естествено, също поради прогресивното намаляване на производството.

– Те са материални активи. Всъщност диамантите се пускат на пазара само „физически“.

– Те са защитени срещу всякакъв риск, свързан с възможна политическа и икономическа криза. Докато облигациите и акциите могат да станат безполезна хартия и продажбата на недвижими имоти вероятно ще се превърне в доста трудна операция, диамантите определено предлагат сигурността на незабавната продажба.

– Диамантите са активи на притежателя. Те представляват най-голямата стойност, заемаща най-малкото пространство. Те са много лесни за съхранение и носене и благодарение на сертификата им за свободно обращение могат да се продават навсякъде, докато количество злато с еднаква стойност включва много повече място за съхранение и тегло. Всъщност златото се договаря, дори ако физическият актив всъщност не се притежава чрез финансови продукти, които обаче създават спекулации и правят пазара доста променлив.

– Те не подлежат на данъчно облагане. Те не подлежат на данъчно облагане върху добавената стойност, нито върху данъци върху правоприемството.

– Те позволяват на инвеститорите и техните наследници да останат анонимни.

– Те обикновено са „приятни“ продукти. За разлика от златото, което след като е обработено и препродадено, се счита за остатък (фузионно злато), диамантите могат да се вградят в бижу, без да се губи вътрешната им стойност.

– Диамантите са в международен списък и тяхната стойност може да бъде проверена по всяко време чрез международния списък (Rapaport Diamond Report) и специализираната преса (напр. Италианския вестник „Il Sole 24 ore“ и „Milano Finanza“). Цените на Rapaport представляват цените за търговия с диаманти на Нюйоркската фондова борса, изразени са в щатски долари и са признати и използвани по целия свят.

– Диамантите са етична инвестиция.

Call Now Button