Напускането на Великобритания от Европейския съюз промени начина, по който британският бизнес с диаманти търгува с важни центрове като Антверпен, както и с пазари по целия свят. Въздействието се простира от новите процедури на Кимбърлийския процес до актуализираните правила за данъка върху добавената стойност (ДДС). Тези промени влязоха в сила, когато Обединеното кралство напусна митническия съюз и единния пазар на ЕС на 31 декември 2020 г. Обединеното кралство се отдели от ЕС около 11 месеца по-рано, на 31 януари, в процес, известен като Брекзит, и постигна търговско споразумение с блока няколко дни преди края на този преходен период. Споразумението урежда как двете страни ще търгуват помежду си след разпадането.

Двама експерти – единият от групата за модна политика, другият от Лондонската диамантена борса – изясняват кои части от сделката трябва да зарадват индустрията и какво създава повод за безпокойство. Обединеното кралство се присъедини към Кимбърлийския процес (КП) като независим участник на 1 януари 2021 г., като преди това беше член чрез статута си на държава от ЕС. В резултат на това целият износ на необработени диаманти от Великобритания за ЕС ще се нуждае от сертифициране на KP от британското бюро за диаманти. Това беше възможно благодарение на споразумение, което страните постигнаха през ноември 2019 г., без което Обединеното кралство не би могло да изнася суровина. Понастоящем Обединеното кралство не начислява вносни мита за диаманти, пристигащи от чужбина, въпреки че много други страни го правят.

На 1 януари влезе в сила ново правило, което позволява на фирмите от Обединеното кралство, които внасят стоки от всяка точка на света, да отчитат ДДС при тяхната тримесечна декларация за ДДС, вместо да го плащат в точката на влизане и да го възстановяват по-късно. Това помага на паричните потоци на компаниите, тъй като плащането се отчита като вход и резултат при една и съща декларация за ДДС. Тази програма, известна като отложен ДДС, ще помогне на компаниите, които внасят диаманти.

Call Now Button