Европейският съюз трябва да забрани руските диаманти в следващия си пакет от санкции, каза германската организация с нестопанска цел Transparency International тази седмица в отворено писмо до официални лица.

„Никакви печалби от скъпоценни камъни не трябва пряко или непряко да финансират руското правителство и неговата агресия срещу суверенни държави и нито един руски клептократ не трябва да може да се наслаждава на луксозни стоки, докато невинни украински цивилни са атакувани от руски бомби“, пише организацията във вторник.

За разлика от САЩ, ЕС не е забранил вноса на руски диаманти, за които Антверпен е един от най-важните пазари. През 2021 г. около 36% от приходите на Alrosa идват от Белгия, според последните годишни резултати на миньора.

Transparency International, базирана в Берлин, работи за премахване на корупцията и насърчаване на прозрачността. По-голямата част от финансирането му идва от правителствени агенции, според уебсайта му.

В писмо до президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и белгийския премиер Александър Де Кроо, както и други политически фигури, групата отбеляза, че руските необработени диаманти не са били включени в нито една санкция на ЕС до момента. Такива материали помагат за финансирането на войната в Украйна.

„Забраната на вноса на диаманти, които са в топ 10 на неенергийния износ по стойност, може да бъде допълнителна стъпка, ограничаваща достъпа на Русия до световните пазари и чуждестранни валути“, казаха Михил ван Хултен, директор на Transparency International EU, и Томас Вермерке, изпълнителен директор на Transparency International Белгия. „Затова ви призоваваме да включите диамантите в следващия, седми пакет от санкции. Забраната на диамантите ще има сравнително малък ефект върху ЕС в сравнение с руската хазна и руските диамантени компании.

Подобна забрана трябва да обхваща дъщерни дружества и свързани изпълнители на диамантени компании и трябва също така да обхваща полирани диаманти, произведени в страна, различна от Русия, добавиха те.

Световният център за диаманти в Антверпен (AWDC) повтори отдавнашната си позиция, че санкциите няма да решат проблема.

„Въпреки че разбираме сериозността на ситуацията, не трябва да имаме амбицията да влошаваме нещата“, каза Том Нейс, ръководител на връзките с медиите в AWDC. „Пълното премахване на ЕС само ще създаде черния пазар, за който работихме толкова усилено, за да избегнем последните 16 години. Вие ще бъдете отговорни за катастрофално геополитическо сътресение, което ще създаде огромно неизгодно положение за ЕС по отношение на природните ресурси.

Хората в други военни зони по света ще понесат последствията от това решение, добави Нейс, отбелязвайки, че „всички ние ще платим сметката след 20 години за разпродаването на международната ни търговска позиция във всички природни ресурси по света“.

Той също така покани неправителствени организации да обсъдят „съвместен подход“.

Call Now Button