Цените на необработените диаманти на търга на Petra Diamonds от януари се повишиха с 8%, като се върнаха на нивата, наблюдавани преди Covid-19

Търгът включваше около 382 000 карата груб добив през първата фискална половина, приключила на 31 декември. Тези камъни донесоха 30,5 милиона долара. „Подобрението на пазара … е много обнадеждаващо и ще осигури известна подкрепа, тъй като се стремим да оптимизираме стойността на нашата база от активи“, заяви главният изпълнителен директор на Petra Ричард Дъфи. Приходите за периода от юли до декември обаче са намалели с 8% до 178,1 милиона долара, докато обемът на продажбите е спаднал с 1,8% до 1,7 милиона карата. Продажбата на колекция от пет сини диаманта за 40,4 милиона долара през шестте месеца не може напълно да компенсира слабото ценообразуване на пазара. Производството е спаднало с 16% до 1,7 милиона карата, главно поради затварянето на мината на компанията Williamson в Танзания през периода. В Южна Африка увеличеното производство в находището Кулинан компенсира спад в нивата на площадката Финш. Към 31 декември нетният дълг на компанията се е увеличил до 695,5 милиона долара, в сравнение с 687,8 милиона долара на 30 септември. През октомври Петра е подписала мажоритарната собственост в компанията на своите кредитори в замяна на намаляване на този дълг.

Williamson възнамерява да продаде висококачествен диамант от 299 карата, тип IIa, възстановен от Кулинан през януари на търга му през февруари. Камъкът е третият по големина висококачествен бял диамант, открит на мястото, откакто Петра го е придобила през 2008 г., надминат само от 507-каратовото наследство на Кулинан и 424-каратовото наследство на диамантената мина Кулинан, отбелязва той. Петра е загрижена за възраждането на Covid-19 в много страни, което според нея ще повлияе на продажбите през втората половина.

Call Now Button